in

#039 KEHITTÄVÄÄ KOMIIKKAA

Rasisti.com Vertti-TV #039 KEHITTÄVÄÄ KOMIIKKAA

© Katse Kaikkeuteen 2018

Tykkää ohjelmasta Facebookissa!
https://www.facebook.com/katsekaikkeuteen

Tilaa ohjelman YouTube-kanava jotta näet kaikki uudet jaksot!
https://www.youtube.com/katsekaikkeuteen

Ota yhteyttä kaikkien kommenttiesi ja kysymystesi kera!
katsekaikkeuteen@gmail.com

Yks vahvimmista merkeistä ihmisen älyllisestä kehityksestä on huumori. Sivistyny ihminen nauraa enemmän ei vähemmän. Nauru on paras tapa pitää huolta sun mielenterveydestäs ja huumori on paras keino oppia virheistä.

Komedia tekee tarkkaavaisia havaintoja ihmisistä ja niiden muodostamasta maailmasta. Se yllättää meidät osottamalla, että kaikkein järkyttävimmistäkin paikoista löytyy syitä nauraa. Ennen kaikkee komedian tarkotus on välittää olennaista ymmärrystä ihmisyydestä, mikä on välttämätöntä meidän selviytymisen kannalta. Ironia. Mä voisin lyödä vaikka vetoo siitä et mä pystyn kyllä lopettaan uhkapelaamisen. Ei oo mun syytäni jos mä en ota vastuuta omista teoistani. Sarkasmi. Sarkasmia on mahdotonta selittää kleptomaaneille, koska ne ottaa kaiken kirjaimellisesti. Antihuumori. Pöllö ja orava katteli oksalla, kun traktori oli kyntämässä peltoo. Pöllö käänty kattoon oravaa, muttei sanonu mitään, koska pöllöt ei osaa puhua, sen sijaan pöllö söi oravan, koska pöllöt on petoeläimiä. Antihuumorista on tarkotuksenmukasesti jätetty pois absurdi käänne, koska vitsiä kuunnellessa ihmiset osaa odottaa sellasta. Antihuumorin yllätys on se, että siinä ei oo yllätystä, pelkkiä faktoja.

Musta huumori. Musta huumori on vähän niinku ruoka: kaikki ei vaan oikein saa siitä kiinni. Nainen heräs synnytyksen jälkeen sairaalavuoteesta ja näki kun tohtori kanto nyyttiä sylissään. Nainen nousi kattoon lastaan ensimmäistä kertaa, mutta tohtori ottikin vauvaa jaloista kiinni ja alko paiskoo sitä pöydän kulmaan niin että veri lensi seinille ja sisäelimet valu lattialle. Nainen huusi, että hullu, lopeta, mitä sä teet? Sit tohtori lopetti ja sano että ”aprillia, se oli kuollu jo syntyessään”. Musta huumori on siitä räjähdysherkkä laji, että sen esittämiin tapahtumiin eniten samaistuvat henkilöt löytää siitä vähiten huumoria. Jos sä oot esimerkiks kokenu keskenmenon tai lapses kätkytkuoleman, sä varmaan nauramisen sijaan pudistelit äsken päätäs ja pohdit, ettei sellasesta aiheesta sais koskaan vitsailla. Jos sä haluat et ollaan vakavia niin mä voin vakavissani sanoo, että mitä tahansa kauheuksia sä ootkin joutunu kokemaan, sitä sattuu, kaikille, koko ajan, eikä se oo syytäs.

Kaikkein tehokkain ja sen takia tärkein huumorin laji on satiiri. Satiiri tarkottaa jonkin todellisen henkilön, ilmiön tai tapahtuman esittämistä niin liiotellussa muodossa, että se osottaa kuinka järjettömiä ja naurettavia ne todellisuudessa on. Kuinka monta poliisia tarvitaan vaihtaan sammunu hehkulamppu? Ei kukaan niistä vaihtais lamppua, kaikki pamputtais paskat pihalle siitä huoneesta, koska se olis niin musta. Joku muukalainen ei ymmärtäis tota vitsiä, ellei se tuntis meidän historiaa, koska toi vitsi perustuu pelkästään siihen faktaan, että me ollaan tuhansien vuosien ajan orjuuttanu ja teurastanu kokonaisia kansoja pelkästään siitä syystä, että niiden iho tuottaa keskimäärästä enemmän melaniinia. Eiks oo älytöntä? Eiks oo absurdia? Ja just tää on satiirin tehtävä. Osottaa ihmisten toiminnasta järjettömyyksiä, joille meidän pitäs oppia nauramaan, jotta me voitais päästä yli siitä ja ottaa se opiks, ollaksemme jatkossa hieman rationaalisempia. Ihmisten pilkkaaminen ei oo hauskaa, vaikka sä perään sanoisitkin, että vitsi vitsi. Siinä ei mitään pointtia. Sen takia Simpsonit on rautaa ja Family Guy.

Eilisen tragedia on huomisen komedia. Se on kehityksen ehto. Ei oo olemassa yhtäkään aihetta, josta ei vois tai pitäis vitsailla. Mikään ei oo turvassa huumorilta. Raiskaaminen ei oo ikinä hyväksyttävää, paitsi jos siihen on hyvä syy, niinkun se et sun paris ei muuten suostuis, sillon ei oo muuta vaihtoehtoo. Mitä helpompi meidän on nauraa ihmisen typeryydelle ja julmuudelle, sitä helpompi meidän on käsitellä sitä. Jos sä lukisit litteroinnin kenen tahansa kansainvälisesti menestyneen StandUp-koomikon keikalta, se olis aika järkyttävää luettavaa, koske se on pelkkää kylmää faktaa ihmisen julmuudesta, mutta oikee konteksti saa sen kääntyyn huumoriks, joka avartaa meidän perspektiiviä ihmisyydestä. Rasistiset vitsit ei oo pahasta, koska rasismi itsessään ei oo pahasta. Rasismi on pahaa, jos sitä käytetään pahoihin tarkotuksiin, jos sitä käytetään sortamisen keinona. Mutta jos tarkotus on naurattaa, opettaa ja kasvattaa ihmiset ulos syrjinnästä, tarkotus pyhittää keinot. Ja mitä useempi ihminen suuttuu huumorista, sitä enemmän sille on tarvetta. Vitsi ei oo hyvä, jollei kukaan loukkaannu.

Huumori esittää todellisuutta ilman sosiaalisia suodattimia, rehellisempänä kun me yleensä edes halutaan sitä tarkastella. Se osottaa mistä meidän tulis välittää enemmän ja mistä vähemmän.

source
rasismi #039 KEHITTÄVÄÄ KOMIIKKAA

Written by Vertti

Rasisti.com siellä se Rasismin ja Rasistien vastustaminen on! Vertti-koira seuraa ajankohtaisia Rasismi aiheita ja puuttuu niihin Vertti-tutkallaan! Vertti on huolissaan rasismin leviämisestä ja tältä osin Verttihän siis aikoo poistaa kaiken epämääräisen nähdyn asian!

43 Comments

Leave a Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

IHMEELLINEN FAKTA YHDYSVALTOJEN JOKAISESTA OSAVALTIOSTA

Sano ei rasismille